Pay attention, but don’t panic
Producentforeningens direktør Anna Porse Nielsen fortæller om hendes take-aways fra festivalen SXSW i marts i Austin, Texas.
Det var lidt specielt, fordi den politiske virkelighed udenom festivalen var helt forandret siden jeg var der forrige år. Der blev henvist til den orange elefant i rummet, men INGEN nævnte ham ved navn. Meget specielt.
I forhold til indholdet var der heldigvis masser af inspiration at hente. Jeg synes, at SXSW er et godt sted at lade sig inspirere, fordi man her blander film, tv, spil, musik og tech. På SXSW i 2023 handlede alt om AI, og jeg og mange andre har måske haft lidt AI-stress ift. følelsen af, at der ikke er plads til os mennesker ret meget længere. Nu er der gået to år, og budskabet i Austin var langt mere nuanceret. AI kommer ikke til at tage vores kreative og videnintensive jobs. Men hvis vi vil beholde vores jobs, SKAL vi kunne bruge AI.
Det stiller helt andre krav til vores tilgang til uddannelse og kompetenceudvikling. Vi er vokset op med en tro på, at man kunne “frontloade” på uddannelse; forstået som at man tog en uddannelse i begyndelsen af voksenlivet, og så kunne man ellers – suppleret med lidt løbende efteruddannelse - være relevant hele ens arbejdsliv. AI udfordrer dette radikalt. Kompetencer skal fornyes hele tiden.
Samtidig går AI udviklingen så hurtigt, at klassisk efteruddannelse med kurser ikke længere er vejen frem. Vi skal i stedet være nysgerrige både som medarbejdere og organisationer. AI er noget, som alle kan og skal bruge og ses som en helt ny form for samarbejdspartner.
Vi er jo meget optagede af kompetencedagsordenen her i Producentforeningen, og et af de begreber jeg lærte på SXSW var den ”kreative generalist 2.0” som en ny profil. Den kreative generalist 2.0 er ikke en ekspert men derimod en person, der kan gøre det ”godt nok” og som samtidig forstår at bruge AI. Heldigvis blev der på SXSW også sagt igen og igen, at AI ikke kan stå alene, fordi storytelling og de kreative processer stadigvæk er kernen i vores arbejde med mennesker om historier til mennesker.
Jeg tror, vi alle godt kan se potentialet i AI ift. at udvikle og styrke udviklings- og produktionsprocesser, når det kommer til film og tv. Samtidig er AI også en kæmpe udfordring, og den udfordring SKAL vi have løst, hvis ikke vi skal se vores rettigheder blive udhulet. I en amerikansk kontekst fylder dette ikke så meget, men det skal vi holde fast i, hvis vi vil fremtidssikre vores branche.
Så AI er et tveægget sværd. Men det er et sværd, som er her, og vi kan ikke læne os tilbage og bare se hvad der sker. Vi skal arbejde med AI på alle planer - både som et redskab, der skal bruges klogt og som noget, der kan true essensen i vores forretningsmodeller, hvis vi ikke får hegnet det ind lovgivningsmæssigt.
Udviklingen går stærkt lige nu, men oplevelsen fra Austin var at så stærkt går det heller ikke. Som en af talerne sagde; “pay attention, but don’t panic”. I Producentforeningen er vi opmærksomme, og vi tager nu fat på arbejdet med AI på mange forskellige planer. Sammen skal vi nemlig blive bedre til at forstå og bruge denne nye samarbejdspartner. Samtidig kommer vi til – sammen med de andre rettighedshavere – at se på, hvordan vi sikrer os mod det tveæggede sværds skarpe klinge.