”Jeres branche er allergisk over for pseudo”

I tirsdags samledes film-, tv- og scenekunstbranchen til præsentation af den nye undersøgelse af grænseoverskridende adfærd. På branchedagen blev undersøgelsen præsenteret og forklaret, og hovedpointerne fra undersøgelsen blev sat i perspektiv i forhold til andre brancher og ekspertviden samt suppleret af cases fra både teater og film.

This describes the image

En halvering af hvor mange der har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed, en meget mere udtalt opmærksomhed og åbenhed om psykisk arbejdsmiljø er nogle af de positive konklusioner fra undersøgelsen af grænseoverskridende adfærd i tv, film og scenekunst, som blev gennemført i efteråret 2024 blandt medlemmer af 13 organisationer. Undersøgelsens hovedpointer blev præsenteret for branchen tirsdag den 24. juni 2025 ved et arrangement på Betty Nansen Teatret på Frederiksberg.

- Det er rigtig godt, at branchen har rykket sig, og vi skal være glade for, at der er færre, der oplever seksuelle krænkelser og at det er blevet mere legitimt at tale om, hvordan man har det. Men det må ikke blive en sovepude. Der er stadig meget at tage fat i, og vi skal fortsætte samarbejdet på tværs af branchen, sagde Anna Porse Nielsen, direktør i Producentforeningen, der var dagens moderator.

Resultaterne af undersøgelsen blev gennemgået af Michael Oxfeldt, Dansk Skuespillerforbund, og Rasmus Andersen, Producentforeningen. Herefter gav Stephen Holst, arbejdsmiljø- og ledelsesrådgiver, About Work, et eksternt ekspertblik på branchen og de særlige udfordringer, som ligger i en højrisikobranche som vores: en branche præget af løse ansættelser, stærk identifikation med arbejdet og eksponering udadtil, hvilket skaber særlige betingelser for både trivsel og mistrivsel.

- Krænkelser skyldes sjældent, at nogen er 'syge i bolden', sagde Stephen Holst, og vi skal ikke kun se på, hvad der er gået galt, men se på, hvorfor det har kunnet gå galt. 

- I er kommet rigtig langt, og det skal I være stolte af, sagde Stephen videre. Målsætningen bør ikke være, at der aldrig vil forekomme krænkelser. Det er utopisk. Men sæt et mål om at få et arbejdsmiljø, hvor krænkelser har svære betingelser. En kultur hvor vi kan komme på fode igen, når det sker. Det kræver ledelse af det psykiske arbejdsmiljø. 

Og det kræver, at indsatser og initiativer er forankret i arbejdskulturen på den enkelte arbejdsplads eller produktion. Som Stephen Holst sagde det: Jeres branche er allergisk over for pseudo. 

- Det har kostet at komme hertil. Nogen har delt deres historier og stillet sig et sårbart sted. Nu har vi – og de - brug for at se en effekt og se en håndtering, der virker. 

Det er nemlig en af de negative hovedpointer fra undersøgelsen: De løst ansatte, freelancere og selvstændige er på samme tid de mest udsatte og dem, der er sværest at nå med de forebyggende tiltag.

Stephen Holst sluttede sit indlæg med at henvise til materialet fra "Stregen i sandet": Brug handleguiden! Den indeholder gode anvisninger på at gribe dette arbejde an. 

Eva Præstiin, direktør Betty Nansen Teatret, og skuespiller Nicolas Bro fortalte om den særlige tilgang, som Betty Nansen Teatret anvender under overskriften ”Betty udvikler”. Det er en proces, hvor ledelsen tager ansvaret for alle processerne og for de endelige forestillinger. Eva præsenterede hovedlinjerne i metoden, blandt andet en detaljeret handleguide for arbejdsmiljøet, der giver præcise anvisninger på, hvem man skal gå til, hvis man oplever noget, som ikke er i orden. Der er faste – korte – møder, blandt andet ”Skuespillernes kvarter”, og Nicolas Bro supplerede med, hvordan det opleves som skuespiller.

- I det øjeblik man træder ind ad døren, fornemmer man sig som fastansat. Det føles som at komme hjem, sagde Nicolas. Der er en stor ensomhed som freelancer, og som skuespiller er det utrolig vigtigt med et trygt arbejdsrum. Det er der på Betty. Følelsen af tryghed og respekt er afgørende for at bevare lysten og meningen i arbejdet. 

Læs mere om BETTY UDVIKLER

Endelig fortalte Jonas Frederiksen, producer på Nimbus Film, om den særlige metode, han og instruktør Christina Rosendahl udviklede til filmen "Fuld af kærlighed". 

- Der var masser af gode materialer på Nimbus om arbejdsmiljø, men vi valgte at udvikle vores egen måde at gøre det på. 

Hans tilgang vidner om et vigtigt princip: At løsninger skal passe til virkeligheden – og at man som leder eller kollega skal turde tage ejerskab og handle på egne betingelser. 

Arbejdsmiljøindsatsen på "Fuld af kærlighed" byggede på tre simple og operationelle greb: 

  • Arbejdsmiljøindsatsen skal være synlig i både budget og produktionsplan.
  • Der skal være fokus på både hold og skuespillere
  • Indsatsen skal indrage ekspertviden i forhold til sprog, arbejdsmetode og -redskaber. 
     

Anna Porse Nielsen rundede dagen af med en kort opsummering og en forsikring om, at samarbejdet på tværs af branchen fortsætter. 

Opdateret 3. jul 2025