En rutschebanetur for branchen

2020 lakker mod enden og regeringen har netop lukket store dele af kulturlivet ned igen – og igen med store konsekvenser for vores branche. Men lige om lidt er det jul, og vi må satse og tro på, at 2021 bliver et godt år!

This describes the image

2020 har været en kolossal rutschebanetur for vores brancher. Producenterne startede med at møde konsekvenserne af DRs besparelser og forventningerne om et kompliceret medieforlig i foråret. Så lukkede Danmark ned, og branchen fik et forfærdeligt forår med store økonomiske tab - for så at få lov til at starte produktion igen i maj og pludselig se en øget efterspørgsel på dansk indhold fra især DR og TV 2. Undervejs oplevede spilbranchen heldigvis også masser af efterspørgsel på spil, og sommeren og efteråret gik med travlhed, stor opbakning til danske film i biograferne med rekordhøjt billetsalg, men også med masser af store udfordringer på grund af den evige trussel fra Covid-19-smitten.

I november offentliggjorde vi sammen med branchen en stor undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø i film- og scenekunstbrancherne. Den viste desværre, at vi har store udfordringer og opgaver med at ændre holdninger og adfærd, så branchen fortsat kan være et attraktivt sted at arbejde. Heldigvis var der stor opbakning til at forandre tingenes tilstand. 

December kom så desværre med endnu en nedlukning af store dele af landet. Vi kan stadig producere - og heldigvis for det - men producenter med film i biografen får lige nu endnu en voldsom økonomisk øretæve, og der er ringe udsigt til at få andel i hjælpepakker.

Det har været en trist erfaring i 2020, at branchen faldt mellem stolene i forhold til de fleste af Folketingets økonomiske hjælpepakker. Film-, tv- og spilbrancherne er ikke traditionelle produktionsvirksomheder, men er domineret af projektøkonomi og mange freelanceansatte – grundvilkår som matchede dårligt med hjælpepakkerne.

Det er til gengæld opmuntrende og inspirerende at se, hvordan branchen - fra spillefilm til spil - hurtigt var i stand til at omstille sig med hjemmearbejde og sikkert arbejdsmiljø i lyset af Covid-19. I det lys kunne vi have håbet på større vilje til at hjælpe fra vores kunder, da tabene rullede ind som følge af nedlukningen - med Netflix som en klar og flot undtagelse. Det lykkedes at få en ekstrabevilling til DFI og en økonomisk hjælpepakke på 25 mio. kr. til tab på produktioner uden DFI-støtte, og nu venter vi på EU's godkendelse, så pengene kan udbetales, desværre først i 2021.

Nu retter vi så småt blikket mod 2021. Og det gør vi heldigvis på baggrund af aflyste besparelser på DR og med en vis optimisme i forhold til et nyt medieforlig. En samlet branche står bag kravet om flere penge til dansk indhold, så vi fortsat kan tilbyde danskerne tv, film og spil i tårnhøj kvalitet og med et dansk udgangspunkt. Et krav der ser ud til at have politisk opbakning.

2021 bliver travlt og udfordrende. Ude på produktionerne ser det heldigvis travlt ud og med udsigt til en vaccine, kan vi håbe på mere normale forhold. I Producentforeningen har vi en laaanng liste med opgaver - mange af dem med stor og langsigtet betydning for branchen. Dem kaster vi os over i tæt samarbejde med jer, så branchens mange og forskellige virksomheder fortsat kan oplyse, underholde og engagere danskerne.

Tak for et vildt år, god jul og en rigtig godt nytår.

Opdateret 4. aug 2021

Vil du vide mere?