Derfor er vi begejstrede for medieaftalen

Producentforeningen er godt tilfreds med den netop indgåede medieaftale, som giver en god balance mellem den statslige finansiering og de kommercielle tjenesters fokus.

This describes the image

Begejstringen for den nye medieaftale og kulturbidraget hænger sammen med vilkårene for at producere film og tv i et lille land som Danmark. 

Vi skal have to bæredygtige kilder til finansiering af dansk indhold – ellers får vi ganske enkelt ikke produceret både kvalitet og kvantitet. Den ene kilde er de solide statslige støtteordninger. De sikrer, at nye talenter får en chance, de betyder, at branchen kan producere smalle og kunstneriske film, der udvikler filmsproget, og de garanterer, at vi får produceret en vis mængde spillefilm, dokumentarfilm og indhold til børn og unge - til gavn for både branchen og danskerne.

Den anden kilde er kommercielle investeringer fra tv-stationer og streamingtjenester. De er lige så uundværlige og er kommercielt baseret. De har stor betydning for det brede udvalg af historier, danskerne har adgang til, og kan ikke undværes i markedet. Men de tager færre risici med deres projekter, og de fokuserer på genrer, der er kommercielt bæredygtige. Det er fuldt forståeligt og naturligt – streamernes primære interessen er ikke danske dokumentarfilm og indhold til børn og unge.

Den statslige finansiering er under pres, og det kommercielle fokus er på danske tv-serier. Derfor er det helt nødvendigt at få sikret filmstøtten. Streamingtjenesterne har en solid forretning og dominerer i dag markedet i Danmark, de har ændret finansieringen af dansk indhold, og de betaler ikke skat herhjemme. Derfor er det naturligt, at de får en forpligtelse til at sikre filmstøtten i et lille sprogområde som vores. Det er ikke en dansk opfindelse, men en model som et voksende antal europæiske lande har taget i brug for at sikre den nationale produktion.

Et kulturbidrag skal naturligvis udformes, så det både sikrer finansiering og giver tjenesterne en gulerod til at investere i nyt dansk indhold.
Det er lykkedes med medieaftalen. Jeg er ikke i tvivl om, at streamingtjenesterne helst var fri for et bidrag, men de kender til modellen og har arbejdet med den i flere år rundt omkring i Europa.

Medieaftalen skaber ro om rammevilkårene for investeringer. Den øger filmstøtten og tager hensyn til streamernes investeringsmuligheder.
Medieaftalen er dybt fornuftig for de danske producenter, der både finansierer med filmstøtten og har streamerne som kunder – og det er langt de fleste.

Det er forklaringen på begejstringen.
 

Jørgen Ramskov
Direktør 

Opdateret 16. jun 2023

Vil du vide mere?